Australische wetenschappers hebben duizenden honingbijen voorzien van een sensor op hun rug, die hun activiteit meet.
De sensoren brengen in kaart hoe lang de bijen hun hun nest of bijenkorf verlaten, hoe ver ze vliegen op een dag en aan welke pesticiden en andere stoffen de insecten worden blootgesteld.
Met de gegevens die worden verzameld, hopen wetenschappers meer inzicht te krijgen in de wereldwijde bijensterfte die al enkele jaren aan de gang is.
Dat meldt het Australische wetenschappelijke organisatie CSIRO.
Vliegtuig
De sensoren voor de bijen zijn slechts 2,5 bij 4 millimeter groot. Tot nu toe zijn 15.000 bijen in Brazilië en Australië uitgerust met een soort rugzakjes die de chips op hun plek houden.
“De sensoren werken op dezelfde manier als de zwarte doos in een vliegtuig”, verklaart hoofdonderzoeker Paulo de Souza. “Ze voorzien ons van vitale informatie over stressfactoren die de gezondheid van bijen kunnen beïnvloeden.”
Bijenpopulaties over de hele wereld zijn in de afgelopen jaren flink geslonken. De reden van die massale sterfte is nog onduidelijk. “In sommige delen van de wereld kan een gezonde bijenkolonie de ene dag nog perfect functioneren en de volgende dag kunnen alle bijen dood zijn”, verklaart De Souza op BBC News.
Stuifmeel
Door zo veel mogelijk bijen in verschillende gebieden uit te rusten met sensoren, hoopt De Souza te kunnen achterhalen welke factoren een rol spelen bij de wereldwijde bijensterfte. Hij vermoedt dat de insecten het moeilijk hebben door schadelijke stoffen in hun omgeving, ziektes en het verlies aan leefgebieden.
De bioloog heeft ook onderzoekers in andere landen dan Australië en Brazilië gevraagd om mee te werken aan zijn onderzoek en bijen uit te rusten met sensoren. “Geen wetenschapper kan dit raadsel in zijn eentje ontrafelen.”
Voor de insecten brengt het onderzoek wel een nadeel met zich mee. “Bijen die we uitrusten met sensoren kunnen niet zo veel stuifmeel dragen als normaal, maar we komen door dit experiment wel een hoop te weten over hun gedrag.”
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis