Welkom bij Stichting Food4Bees. Op deze website krijgt u inzicht in de problematiek rondom bijensterfte en vindt u veel nuttige informatie over hoe u bijen kunt helpen om gezonder te worden.
Maar eerst dit! Bijen eten honing. Daar is iedereen het over eens maar niets is minder waar. Voor hun eigen consumptie gebruiken bijen namelijk maar een minuscuul beetje honing. De rest dient enkel als brandstof om de vliegspieren te bewegen, maar zeker niet als bouwstof. Het échte eten voor bijen is dan ook geen honing maar het eiwitrijke stuifmeel.
De bijensterfte wekt de indruk dat er vooral meer bijenvolken moeten komen om het probleem op te lossen maar ook dat is niet waar. Bijenvolken bijmaken is niet zo moeilijk het is veel moeilijker om ze gezond te houden. Meer Food4Bees ofwel meer stuifmeel speelt daarin een cruciale rol.
De laatste inzichten uit de bijenteelt tonen aan dat er continue genoeg, vers en gevarieerd (schijf-van-vijf-principe) stuifmeel te vinden moet zijn voor bijen. Dit is uiterst bepalend voor de gezondheid van het bijenvolk. Een gezond volk is veel beter opgewassen tegen bedreigingen zoals ziektes (varroa-mijt) en gewasbeschermingsmiddelen (neonicotinoïden). Vooral op het platteland vormt de afwezigheid van een kwalitatief goed stuifmeelaanbod een probleem en verzwakt de bijenvolken. De sterke daling van de biodiversiteit in het buitengebied is hier de oorzaak van. Voor uitgebreidere info zie achtergronden op deze site.
Het is de taak van de imker om voor bijen te zorgen maar het gebied waar bijen hun voedsel vandaan halen beslaat zo’n 30 km² ofwel 3000 hectare. Het is onmogelijk voor de imker om te zorgen dat zo’n groot ‘drachtgebied’ vol met de juiste bijenbloemen, -planten, -struiken en -bomen komt te staan. Daarom roept Stichting Food4Bees iedereen uit tot imker want iedereen kan bijdragen aan een gezonder leefgebied voor de bijen. En wie zorgt voor bijen = imker!
Drachtgebied van een bijenkast
Stichting Food4Bees stelt zich ten doel om slimmere samenwerkingsverbanden tot stand te brengen om zo op korte termijn een bont bloeiend landschap te creëren in de buitengebieden. Meer Food4Bees is de leus.
Lees onder Over Ons hoe wij te werk gaan en lees vooral eerst over de achtergronden hoe het komt dat stichting Food4Bees bestaansrecht heeft